Călătorii cu grijă pentru natură

0
340
Reading Time: 5 minute

Vacanța nu este doar un prilej de relaxare, ci și de ajutare a naturii. Iar renumiții chirurgi esteticieni, doctorii Dana și Ștefan Jianu sunt exemplul viu. Și totul pentru că nu-și uită menirea nici când sunt la mii de kilometri depărtare de cabinet. Astfel, aleg mereu destinații care le oferă de fiecare dată amintiri memorabile, dar și posibilitatea de a salva planeta.

Un cuplu de medici care și-au propus să redea lumii frumusețea, dar nu oricum, ci prin intermediul sănătății. Și nu doar oamenii sunt pacienții lor, dar și natura. Astfel că și în momentul în care pleacă în vacanță, primul gând este acela de a ajuta.

ANA MARIA PĂCURARU: De ce călătoriți?

DANA JIANU: Călătorim să descoperim! Să descoperim locuri, să descoperim oameni, să admirăm natura, dar în același timp să o întrebăm dacă sunt probleme, iar dacă există, sa o ajutăm, pentru că în așa fel ne ajutăm pe noi.

Au descoperit de câțiva ani pasiunea pentru a salva recifele de corali, care sunt pe cale de dispariție, așa cum avertizează oamenii de știință. Până în 2050, circa 90% din recifele de corali vor fi murit. Oamenii de știință lucrează la metode alternative de salvare a recifelor, dar atrag atenția că este vitală stoparea încălzirii globale. Miza? Sănătatea planetei: de recifele de corali depind un sfert din toate speciile marine și o jumătate de miliard de oameni.  Rolul lor este nu doar ca atracție pentru cei care fac scuba diving, ci contribuie și în viața oceanului și a habitatelor umane. În ultimii ani, s-a discutat tot mai mult de faptul că poluarea, schimbările climatice, pescuitul excesiv și distrugerea lor de către turiștii amatori de suveniruri marine, vor face să dispară recifele de corali.

ANA MARIA PĂCURARU: Ce faceți mai exact în vacanțele în care ajutați natura? Îmi povesteați de Maldive.

DANA JIANU: Problema încălzirii oceanelor este chiar o problemă adevărată. Așa am conștientizat că foarte mulți corali mor. Acolo este o rezervație naturală. Cercetătorii marini au un program de ajutorare a naturii, iar fermele de corali sunt o soluție. Am aflat că putem ajuta noi la regenerarea coralilor prin împletirea sau atașarea unor fragmente de corali viabili la niște schelete de metal care seamănă cu niște domuri pe care le purtau la crinoline doamnele, în alte epoci, pentru că acei corali vor înflori, vor regenera. Am văzut foarte multe zone regenerate cu ajutorul oamenilor și al turiștilor și ne-am luat câteva ore să stăm cu spinarea în soare și aplecați, pentru că se întâmplă într-o apă mică, am stat aplecați asupra acelor domuri de metal să transplantăm corali. Nimic nu rămâne nerăsplătit în Univers, iar în timp ce transplantam corali, deodată acel biolog marin a început să țipe și să alerge spre mare: „delfini, delfini”. Am lăsat de o parte îndeletnicirea noastră anevoioasă, solicitantă, dar frumoasă, să ne întâlnim cu delfinii. Am avut parte ca o răsplată divină de întâlnirea cu delfinii. Este un sentiment care nu se poate descrie, este o comuniune spirituală, o bucurie a întâlnirii.

ANA MARIA PĂCURARU: Este aceasta deci satisfacția cea mare pe care o aveți făcând aceste excursii în care salvați mediul, salvați ceea ce unii distrug, iar dumneavoastră ca medici, le salvați!

ȘTEFAN JIANU: Încercăm să facem ceva! E simplu să strângi măcar sticlele de ape care plutesc deasupra apelor. Fiecare poate să facă mai mult sau mai puțin. Atunci când am ajuns să reparăm structura de corali, care e foarte aproape de suprafața apei, în clipa în care se termina, te prăbușeai într-un abis al oceanului, iar acolo erau delfinii care cântau trilurile pe care le-am auzit așa de aproape de noi. Veneau să comunice, se bucurau să ne întâlnim și să schimbăm impresii. Este o recompensă imensă. Natura este a noastră, pădurea este a noastră, marea este a noastră și ar trebui să facem fiecare cât putem să le păstrăm în continuare.

ANA MARIA PĂCURARU: Vă întoarceți în locurile unde ați tratat?

ȘTEFAN JIANU: Sigur că da! Ne propunem ca de fiecare dată să revenim. În Himalaya ne-am întors, în Oceanul Indian ne-am întors de câteva ori, în Patagonia nu ne-am mai întors, dar poate la un moment dat vom reveni. Visăm la o nouă întoarcere pe drumul speranței din „Toate pânzele sus!”, care reprezintă și speranța umanității de a se regăsi și de a nu pierde ceea ce am avut până acum.

DANA JIANU: Sunt locuri în care revenim de foarte multe ori cu foarte multă plăcere, cum ar fi Japonia. Călătorim și cu ocazia congreselor științifice la care suntem invitați, dar alegând și anumite itinerare și trasee. În Japonia revenim cu drag, pentru că suntem fascinați de cultura japoneză, de frumosul, de extraordinara dăruire pentru detalii. Tot ce se întâmplă acolo este artă. Nu este ușor să trăiești în Japonia. Nu cred că aș putea să devin un locuitor fericit al Japoniei, dar un călător fericit în Japonia am fost de fiecare dată. Avem numeroase experiențe.  În Ryokan, spre exemplu, am trăit o experiență unică, să trăim acolo o primăvară japoneză și să admirăm florile de cireș Sakura a fost sublim. Exuberanți, tsunamiul de flori de cireș din Kyoto, templele, o revărsare de frumusețe care îți intră direct în suflet.

ȘTEFAN JIANU: Sau locul unde se poate mânca peștele otrăvitor Fugu, dacă este autorizat.

ANA MARIA PĂCURARU: L-ați încercat?

ȘTEFAN JIANU: Bineînțeles, și nu am știut. -râde- Ne aflam într-un loc specific, dedicat acestui tip de pește care, pentru că e otrăvitor, trebuie luate măsuri de siguranță. A fost o glumă japoneză, să bem Sake cu o aripioară de pește în el, dar în clipa în care am încercat să ciocnim au zis să nu ne atingem până nu îi dau foc, pentru că doar așa poți mânca în siguranță, iar apoi după ce mâncăm să așteptăm să treacă trei ore, să vedem dacă acționează otrava. -râde-

DANA JIANU: Prietenul nostru a vrut să-mi îndeplinească dorința de a gusta acest pește, dar nu credeam că va deveni realitate. După ce am gustat, ne-a spus serios că peste trei ore vom ști dacă vom mai fi în viață sau nu și chiar am avut un sentiment de anxietate.

ANA MARIA PĂCURARU: Cum vă alegeți destinația următoare?

ȘTEFAN JIANU: Dacă nu participăm la vreun congres, vacanțele trebuie să ne dea o senzație de bine. Chiar dacă nu e cald, nu e plajă, dar să fie un loc unde simți că redevii cetățean al lumii. Dacă știm că un lucru este special și poate nu vom apuca să trăim, mergem acolo fără doar li poate. Așa am ajuns în nordul Norvegiei, dincolo de cercul polar, să vedem Aurora Boreală, pentru că este un fenomen unic, iar schimbările climatice s-ar putea să-l afecteze.

DANA JIANU: Avem și destinații care se repetă, cum ar fi Bucovina, care pentru mine e leagănul copilăriei, acolo mă regăsesc, în codrii, în iarba verde-albastră, în sufletul țăranilor, în mânăstiri, o destinație mirifică, aici lângă noi. În sudul Italiei revenim în fiecare vară, cultura mediteraneană ne fascinează, Grecia ne place, adorăm și munții. În Elveția mereu străbatem cărări noi, cu prieteni vechi.

ANA MARIA PĂCURARU: Este nevoie de o pregătire pentru a ajuta corali?

ȘTEFAN JIANU: Lucrurile se pot învăța. Noi nu eram special pregătiți pentru asta. Sunt biologi marini care te pot instrui, important e să găsești locul unde se întâmplă și să ai condiție fizică.

ANA MARIA PĂCURARU: Ce recomandări aveți pentru cei care își doresc să facă acest lucru?

ȘTEFAN JIANU: De exemplu cei care poartă ochelari, să aibă măști cu lentile. Trebuie să te apropii foarte mult de apă, pentru a vedea bine, să poți intra sub apă. Esențial este să-și dorească și să-și găsească oameni care să îi îndrume.

DANA JIANU: Când îți cumperi bilet de vacanță, poți alege un loc unde ți se oferă și câteva programe de descoperire a naturii. După ce ai ajutat, vacanța devine delicioasă, pentru că ești copil al Terrei, iar Terra te va răsplăti. Oamenii vor fi dornici să-ți arate. Când descoperi și planeta îți dă, simți și tu nevoia să oferi ceva!

Familia Jianu a înființat în anul 1994 prima clinică privată de chirurgie estetică din țară. De mai bine de două decenii, mii de pacienți au primit șansa unei vieți mai frumoase, dar misiunea soților Jianu nu s-a rezumat doar la oameni, ci și-au îndreptat expertiza și dorința de a face bine și către natură. Au adunat de-a lungul vieții, de prin vacanțele de care s-au bucurat, un geamantan plin de amintiri memorabile și sute de suveniruri unice, materializate prin faptele bune pe care le-au realizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here