Reading Time: 2 minute

UE a aprobat un sistem de semafoare pentru călătoriile în interiorul blocului, în încercarea de a oferi claritate călătorilor pe fondul unei creșteri a numărului de noi infecții în întreaga regiune.

Consiliul European a adoptat marți criterii comune pentru restricții, la o reuniune de la Luxemburg, deși mai multe state membre s-au abținut.

Conform acordului, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) va publica săptămânal o hartă a situației regionale din țările UE, cu un cod de culoare bazat pe nivelul de risc: verde, portocaliu și roșu.

Informațiile sunt disponibile pe site-ul Re-Open EU, unde utilizatorii pot căuta anumite țări pentru a vedea dacă frontierele sunt deschise și ce restricții pot exista, precum și linkuri către informațiile epidemiologice ale țării.

Culoarea semaforului unei anumite regiuni va depinde de numărul de cazuri noi la 100.000 de locuitori din ultimele 14 zile și de rata testelor pozitive.

O a patra culoare, gri, este furnizată pentru zonele în care există date insuficiente sau în care numărul testelor efectuate la 100.000 de locuitori este considerat prea mic.

Conform recomandării, călătorilor care provin dintr-o zonă portocalie, roșie sau gri li se poate cere să fie supuși unei perioade de arantina și / sau a unui control la sosire.

Cei care provin dintr-o zonă verde nu fac obiectul niciunei măsuri.

Statele membre nu ar trebui să refuze intrarea pe teritoriul lor a călătorilor care vin dintr-o altă țară a UE – lucru pe care Ungaria îl face în prezent, făcând în același timp unele excepții pentru cetățenii cehi, polonezi și slovaci.

Într-o declarație, Comisia Europeană a spus: „Salutăm acest acord pentru a aduce mai multă ordine unei situații confuze în prezent. Reuniunea dintre statele membre trimite un semnal puternic cetățenilor și este un exemplu clar al UE care acționează acolo unde este absolut urgent. Ne-am învățat lecțiile: nu vom depăși criza închizând unilateral granițele, ci lucrând împreună”.

Acesta a adăugat că dorește ca statele membre să furnizeze acum datele actualizate necesare, astfel încât sistemul semafor să poată fi actualizat periodic.

„Un pas esențial înainte”
Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a salutat acordul ca „un pas esențial înainte într-un domeniu care a fost lăsat prea des la inițiativele naționale izolate și necooperante”.

Cu toate acestea, nu toate țările au fost de acord. Jean Asselborn, ministrul din Luxemburg, care s-a abținut, a declarat că acordul trebuie „completat și aprofundat” prin adăugarea altor criterii, inclusiv numărul de teste, rezultate, rata mortalității, spitalizări și numărul de paturi de terapie intensivă.

El a susținut că țara sa este „pedepsită” pentru politica sa de testare pe scară largă.

Sistemul codificat prin culori va funcționa după cum urmează:

Roșu: Risc ridicat, mai mult de 50 de cazuri la 100.000 de persoane cu 4% test pozitiv sau mai mult de 150 de cazuri la 100.000 cu mai puțin de 4% test pozitiv

Portocaliu: Risc mediu, mai mult de 25 de cazuri la 100.000 de persoane cu 4% test de pozitiv sau între 25 și 150 de cazuri la 100.000 cu mai puțin de 4% test pozitiv

Verde: Risc scăzut, mai puțin de 25 de cazuri la 100.000 de persoane cu mai puțin de 4% test pozitiv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here