Reading Time: 5 minute

Îți dorești o vacanţă printre nuferi, lotci, pelicani, stejari? Vrei să descoperi un labirint de lacuri și canale, prin cea mai mare suprafață compactă de stuf din lume, și să admiri zone cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă? Atunci dă fuguța în Delta Dunării! Considerată „Paradisul păsărilor şi al peştilor”, Delta este una dintre destinaţiile de vis în care îţi poţi petrece vacanţa.

Delta Dunării este a doua ca mărime din lume și cea mai bine conservată dintre deltele europene, iar din 1991 a ajuns pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Dacă alegi să vizitezi una dintre minunile pe care natura a dăruit-o României, nu vei regreta alegerea făcută.

Delta Dunării,vacanță printre stuf și păsări. Sursa foto: Facebook Dunărea pentru toți

În Delta Dunării sunt peste 5.000 de specii de plante şi de animale, aici poţi vedea şi cea mai mare suprafață compactă de stuf din lume, iar preparatele pe bază de peşte sunt delicioase. Şi, dacă încă nu te-am convins să adaugi Delta pe lista ta cu vacanţe, îţi mai spunem că este cea mai mare rezervație cu zonă umedă din Europa şi un adevărat paradis pentru ornitologi. Turişti din întreaga lume s-au declarat fascinaţi de paradisul din Deltă şi, în perioada 16 mai- 22 mai, şase străini pasionaţi de fotografie vin în ţara noastră pentru a surprinde cadre impresionante cu păsările, insectele, plantele şi cele mai frumoase locuri din Delta Dunării.

Dacă Delta Dunării este pe lista ta de vacanţe, iată ce poţi vedea în „Paradisul păsărilor şi al peştilor”:

Satul pescăresc Mila 23, din Delta Dunării

Turiştii aleg de cele mai multe ori să plece în explorarea Deltei Dunării din satul pescăresc Mila 23. Aflat în inima Deltei, Mila 23 este poziționat în mijlocul rezervației, iar locuitorii sunt în majoritate pescari lipoveni. Dacă alegi să te cazezi aici, o să ai senzaţia că timpul s-a oprit în loc. La Mila 23 se ajunge doar pe apă cu ambarcaţiuni rapide şi, odată ajuns aici, vei descoperi tradiţii şi obiceiuri păstrate de veacuri şi te vei bucura de gastronomia tradiţională cu reţete pescaresti vechi de sute de ani.

Priveliștile din Deltă îți taie respirația. Sursa foto: Facbook Dunărea pentru toți

Satul şi pădurea Letea, din Delta Dunării

Una dintre cele mai vechi rezervații naturale din România și cea mai nordică pădure subtropicală din lume, “Jungla din Deltă”, aşa cum mai este numită Pădurea Letea, îţi taie respiraţia de cum păşeşti în ea. Dunele de nisip, stejarii, numeroasele specii de orhidee, dar şi lianele transformă locul într-un adevărat spectacol al naturii.

Pădurea Letea are 5.000 de hectare suprafaţa, dintre care mai bine de jumătate intră în zona strict protejată. Este unul dintre puţinele locuri din Europa unde caii trăiesc în sălbăticie, aşa că pregăteşte-ţi aparatul de fotografiat, căci ai ce surprinde.

Satul Letea pare desprins din cărţile cu poveşti pentru copii. Cel mai bine conservat sat din Delta Dunării uimeşte graţie caselor tradiţionale din lemn, chirpici şi stuf, pe care proprietarii le-au vopsit în culori vesele şi decorat cu flori şi spice de grâu.

Satele din Deltă par desprinse din povești. Sursa foto: Facebook Dunărea pentru toți

Enisala, paradisul din Delta Dunării

Paradisul pe pământ este la Enisala. Satul din comunca Sarichioi este situat la intrarea în Delta Dunării, pe coasta unui deal, în imediata apropiere a unui sit arheologic bogat în artefate tracice. Trebuie să ştii că aici, la răsărit sau la apus, poţi admira toate culorile lumii, iar păsările sălbatice, apele, colinele împădurite te vor face să simţi că ai ajuns în paradis.

La 2 kilometri de sat se află Cetatea Medievală Enisala, poziţionată pe un deal calcaros care domină zona lacurilor Razim şi Babadag. Dacă ai urcat colina şi ai ajuns lângă ruinele cetăţii, vechi de şapte veacuri, ai impresia că ai cucerit lumea. Priveliştea este greu de descris, trebuie să o vezi cu ochii tăi.

Sacalin, insula care se roteşte

Una dintre cele mai noi insule formate în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe, este Sacalin. Aceasta oferă peisaje ca în Maldive şi nu, nu exagerăm. Zona a fost declarată rezervaţie naturală, după ce s-au descoperit 229 de specii de păsări, cele mai mari colonii de chire de mare şi pelicani creţi, dar şi peşti şi plante extrem de rare.

Insula Sacalin, în Delta Dunării. Sursa foto: Youtube

De-a lungul timpului, s-a observat că insula Sacalin are şi o mişcare de rotaţie în jurul punctului de legătură cu ţărmul, de la est la vest. Explicaţia fenomenului? Insula Sacalin este erodată de curenţii marini şi de vântul foarte puternic de pe mare.

Gura Portiţei, locul unde poţi înota cu delfinii

Gura Portiței, staţiunea care îmbină Marea Neagră cu frumuseţea naturală a Deltei, este considerată un colţ sălbatic de rai. Gura Portiţei se află la 50 de km de Tulcea şi, dacă vrei să te bucuri de linişte, de o plajă virgină, cu peisaje încântătoare, dar şi să înoţi cu delfinii, staţiunea din Deltă te aşteaptă.

Plaja are o lungime de 4 km, însă mare parte din ea este strict protejată, iar accesul turiştilor este interzis. Nisipul auriu, scoicile, pescăruşii care se plimbă nestingeriţi, dar şi delfinii care se apropie la doar câţiva metri de mal transformă Gura Portiţei într-o destinaţie unică de vacanţă.

Sfântu Gheorghe, zona în care se adăposteşte vulturul codalb

În localitatea Sfântu Gheorghe te simţi ca la bunici. Departe de stresul cotidian, pe plajele sălbatice din Sfântu Gheorghe poţi admira păsări exotice care poposesc, cai care aleargă liberi, te poţi relaxa în excursii pe apă şi poţi vedea canalul Erenciuc care este singura rezevaţie de arin negru a Europei, dar şi zona în care se adăposteşte vulturul codalb.

Plimbările pe Deltă sunt de neuitat. Sursa foto: Facebook Dunărea pentru toți

Murighiol, a doua poartă către Delta Dunării

Atracţia principală este lacul din apropierea satului, numit şi „Lacul Violet”, datorită reflexiei uimitoare a apei la apusul soarelui. Pe lângă reflexiile violete, lacul Murighiol este un loc fantastic pentru privitul păsărilor şi pentru pescuit.

Şi, dacă ajungi în Murighiol, poţi vedea ruinele orăşelului antic roman Halmyris, mănăstirea Halmyri, dar şi Sărăturile Murighiol, bogate în nămol sărat cu proprietăţi curative în afecţiuni reumatice şi osteoarticulare.

Te așteptăm și aici 🙂

Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe Facebook, pe Pagina de Travel, şi pe Instagram, unde găsești ponturi pentru vacanțe reușite și nu numai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here