Reading Time: 5 minute

La o zi după ce am scris articolul ,,OPINIE: Călătoriile și COVID-19 – Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări„, am decis să transform o călătorie de afaceri la Berlin în una de plăcere. Înainte, însă, am ascultat cu atenție toate declarațiile și recomandările autorităților care au cuvânt greu de spus în acest domeniu. 

Costul biletelor de avion, precum și al cazării în capitala Germaniei nu au putut fi recuperate după anularea târgului de  turism, care era scopul inițial al deplasării. Așa încât am hotărât să plec totuși la Berlin.

Ca un detaliu privind afirmațiile anterioare referitoare la prețurile mici ale călătoriei cu avionul în această perioadă, pot să vă spun că, în ciuda anulărilor anunțate pe cursa respectivă, biletele în preziua plecării costau aproape dublu față de acum două săptămâni, circa 500 de euro. Deci nu vă faceți speranțe că veți putea zbura mai ieftin în această perioadă în alte destinații decât Italia, unde costul unui bilet este în jur de 40 de euro la low-cost, sau China și Coreea cu prețuri în jur de 500 de euro.

Înarmată doar cu șervetele dezinfectante, pentru că soluțiile sau gelurile atibacteriene nu se mai găsesc de mai bine de o săptămână în București, și cu două măști găsite în trusa de medicamente a familiei, am pornit spre aeroport. Otopeniul nu era gol. Pentru toate cursele de dimineață, pasagerii așteptau la ghișeele de check-in sau treceau direct cu bagajul de mână pe la controlul de securitate. Câteva schimbări am observat totuși. Și aici nu mă voi referi la mult mediatizatele imagini de pasageri cu măști care umplu aeroporturile. Se pare că românii care au ales să călătorească în acea zi nu se conformau noului trend. M-a frapat însă, curățenia și aerul proaspăt din întreagă incinta a aeroportului. Apoi, respectarea spațiului interpersonal – oamenii nu stăteau la coada unul în sufletul altuia, cu o mică excepție: desk-ul de check-in al Wizzair, unde probabil erau cumulate toate zborurile pe un interval de trei ore. Lipsea și persoana care făcea controlul prealabil al pașaportului și cărții de îmbarcare sau acorda asistență pentru utilizarea cititoarelor de QR coduri de pe boarding pass-uri. Și se pare că putem să ne descurcam și fară această asistență umană. La controlul de securitate al bagajelor de mână nu am mai fost nevoiți să ne descălțam – s-au achiziționat scannere mai performante? Deci nu am purtat pungile albastre în picioare și nu am mai atins încălțămintea. Nu același lucru îl pot spune despre escala intermediară din Viena, unde obiceiul descălțatului se păstrează încă. La îmbarcare, însoțitorii de zbor ne-au întâmpinat cu același zâmbet, dar nu ca până acum, chiar în buza avionului. De înțeles și de apreciat că măsurile de prevenire a răspândirii oricărei infecții vizează nu doar pasagerii, ci și personalul din aeroport și din avion.

Conform unui studiu realizat încă de acum doi ani de Emory University din Atlanta, Statele Unite, privind locurile cele mai bune în avion pentru a reduce riscul de infecție, se pare că locurile de la geam sunt cele mai bune. Asta pentru că nu ești expus infectării de către persoanele care circulă pe culoar. În măsură în care este posibil și avionul are locuri libere, pentru a fi mai liniștiți, optați pentru locurile de la geam.

Cred că este inutil să vă menționez că nu am văzut niciodată avioane mai curate decât cele cu care am călătorit acum. Cu toate acestea, am aplicat lecția privind ștergerea suprafețelor cu șervetele dezinfectante. Cel puțin pentru a începe să îmi formez reflexe sănătoase pentru toate călătoriile de acum înainte.

Am deschis ventilația din duza de deasupra capului, lucru invers decât procedam până acum, când mă feream să îmi sufle aerul rece direct în față. Dar, se pare că aceasta ventilație din avioane are rolul ei foarte important în prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor pe cale respiratorie și aerul este reîmprospătat la fiecare 2-3 minute, spre deosebire de instalațiile de aer condiționat din clădiri, când reîmproaspatarea se face la 5-10 minute. Inevitabil, în avion mai atingi reviste, compartimentul de bagaje sau ușa de la toaletă. Și este destul de dificil să faci aceste lucruri doar după ce ai dezinfectat suprafele. Dar, pentru că unul dintre lucrurile care îl fac de speriat pe domnul virus Corona este rezistența sa pe suprafețe, în cazul în care a fost lăsat acolo de cineva contaminat, este bine să evitam să atingem ochii, gura și nasul înainte de a ne dezinfecta mâinile. Pentru că veni vorba de spălat, mi-a plăcut să fac aceasta procedură cu responsabilitatea unui chirurg înainte de a intra în sala de operație. Și, ca să nu termin mai repede de 20 de secunde clabuceala de pe mâini, am cântat de două ori, păstrând un tempo normal, ,,Mulți ani trăiască”. Unele linii aeriene au luat măsura desființării prosoapelor, a revistelor și a păturilor de acoperit, tocmai pentru a reduce la maximum posibila atingere a unor obiecte contaminate.

Despre mâncare nu pot spune că am luat măsuri speciale, pentru că la două zboruri scurte, de câte o oră fiecare, nu am simțit nevoia să gust din sandvich-urile primite. Dar, dacă veți zbura mai mult sau veți dori să mâncați în avion, o puteți face fară grijă. Cu o singură condiție, aceea de avea mâinile curate, iar mâncarea de origine animală să fie bine făcută. În niciun caz să nu fie carne crudă, ouă crude sau lapte crud. Asta pentru că nu se cunoaște încă dacă virusul ajuns în mâncare în mod accidental poate supraviețui sau nu acolo, lucru puțin probabil. Însă această măsură de a trata termic mâncarea de origine animală cel puțin 30 de minute, la 60 de grade, este o măsură de prevenție care ne aduce un plus de liniște.

Deși nu a fost cazul meu, o recomandare frecventă din partea specialiștilor în boli infecțioase este de a efectua vaccinarea antigripală. Acest lucru este binevenit atât pentru a avea o stare de sănătate bună în special în această perioadă, dar și pentru a ajuta la un diagnostic diferențiat rapid în cazul îmbolnăvirii și de a permite medicilor să ia măsurile corespunzătoare cât mai rapid.

O informație care, trebuie să mărturisesc, a contribuit la decizia mea de a călători acum, fără un motiv absolut necesar, a fost că riscul e foarte mic de a dezvolta o posibilă formă gravă de îmbolnăvire dacă ai sub 50 de ani și nu ai afecțiuni cronice sau preexistente. După aceasta vârstă, riscul crește.

Aeroportul Tegel din Berlin

Ceea ce mai vreau să spun este că în aeroportul din Berlin nu a stat nimeni cu echipament de protecție care să ne țintească de la distanță cu termometrele. Panica se pare că nu a atins orașul, astfel încât cred că vom putea avea acces în toate zonele de interes, chiar și î spații închise.

Așa cum afirma zilele trecute Bruce Aylward, reprezentant al Organizației Internaționale a Sănătății, ,,This is a disease that is in the cases and their close contacts. It’s not a hidden enemy lurking behind bushes. Get organized, get educated, and get working.” În traducere, ,,Aceasta este o boală întâlnită doar în anumite cazuri la persoanele din imediata noastră apropiere. Nu este un inamic ascuns care atacă de după tufișuri. Fiți organizați, fiți educați (informați) si trăiți-vă viața. Însă, decizia de a nu renunța la vacanțe sau călătorii rămâne una strict personală.

Autor: Ana Maria Păcuraru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here