Reading Time: 4 minute

Case vândute cu un euro, cazare gratis timp de o lună sau, și mai bine, autoritățile te plătesc să locuiești în unul dintre cele mai frumoase orășele pitorești din lume. Pare prea frumos ca să fie adevărat, nu-i așa? Ei bine, nu, nu este un vis. Sunt idei inedite de a revitaliza comunitatea în mai multe orășele din Italia și din Germania.

Orășelul pitoresc Görlitz, din Germania, înceacă să atragă străini pe care să-i convingă să locuiască acolo, iar autoritățile au inițiat un program prin care le oferă oamenilor o lună de cazare, fără să plătească nici măcar un euro. Aici, primar este românul Octavian Ursu. Ales anul trecut edil, Octavian Ursu încearcă astfel să revitalizeze comunitatea din Görlitz, unde peste 7.000 de apartemente au fost părăsite, după ce locatarii au ales să plece să în orașe în care salariile sunt mai mari.

În Görlitz s-au filmat „The Reader“, “Inglourious Basterds“, “Goethe!“, “The Book Thief“ și “Grand Budapest Hotel“. Foto: visit-goerlitz.com

Vrei să te muți gratis în altă țară?

Cei înscriși în program se pot caza gratis în Görlitz, timp de o lună, pentru a vedea dacă le place comunitatea. Ulterior, pot decide dacă rămân definitiv şi se angajează în orașul german.

Proiectul a ajuns până la urechile locuitorilor din Cehia, SUA sau Marea Britanie, iar până acum peste 150 de oameni au aplicat pentru accesarea prgramului. Potrivit The Guardian, printre cei care s-au înscris sunt muzicieni, antreprenori, un regizor și chiar un model.

Artistul Carsten Borck şi jurnalista Eva Bodenmüller se află printre cei care au spus DA proiectului și susțin că au făcut o alegere inspirată, iar experiența trăită este una interesantă.

Carsten Borck şi Eva Bodenmüller mărturisesc că se bucură că în oraş chiria e ieftină, sunt magazine cu alimente sănătoase şi restaurante cu preparate vegetariene, dar ar fi vrut ca Görlitz să fie mai dezvoltat din punct de vedere al transportului în comun.

Case vândute cu un euro în Italia

Bivona. Foto: wtvr.com

Dacă iubești Italia trebuie să știi că tot mai multe orășele italiene vin cu oferte de nerefuzat: case de vânzare mai ieftine decât o …cafea. Autoritățile încearcă astfel să crească numărul locuitorilor și să readucă orășelele la frumusețea de odinioară. Ce trebuie să faci? De exemplu, în Bivona, un orășel aflat în inima Siciliei, dacă vrei să achiziționezi o casă de un euro trebuie să știi că este nevoie să investești în repararea și restaurarea proprietății. Iar dacă hotărăști să te stabilești acolo vei beneficia și de facilități fiscale, conform autorităților.

Și veștile excelente nu se opresc aici! Orășelul Bivona este aproape de munte, iar terenurile fertile și aerul extrem de curat sunt ingredientele optime pentru un stil de viață sănătos. Și în orășelul Mussomeli mai multe case sunt vândute la același preț.

Orașul Bivona se află într-un amfiteatru muntos. Foto: wtvr.com

Morgane Guihot și soțul ei sunt printre cei care au renunțat la viața rurală din Nantes, Franța, pentru a se muta în Mussomeli. Temporar, momentan! Au renovat locuința din orașul italian și sunt încântați de alegerea făcută. „Poţi avea un stil de viaţă grozav. Este minunat. Momentan este casa noastră de vacanţă, dar avem destul timp la dispoziţie ca să învăţăm italiana” , a spus Morgane Guihot, după ce a devenit cetăţean de un euro în Italia.

Orașul în care chiria îți este plătită timp de doi ani

Populația în Teora a scăzut semnificativ în urma unui cutremur din anul 1980. Foto: CNN

Orășelul pitoresc Teora, din Italia, are o altă abordare, pentru a încuraja creșterea populației. Orășelul care se află într-o zonă deluroasă, din regiunea Campania, și-a propus să atragă familii, cu cel puțin un copil, cărora le oferă ajutor pentru plata chiriei și achiziționarea unei case. Autoritățile sunt de părere că vânzarea caselor cu un euro nu îi atrage decât pe cei care își doresc locuințe în care să-și petreacă vacanțele, așa că le oferă noilor locuitori plata chiriei pe o perioadă de doi ani și un ajutor de 5.000 de euro pentru achiziționarea unei locuințe. În Teora sunt aproximativ 1.500 de locuitori, iar natalitatea este profund afectată: 2 copii se nasc anual și 20 de oameni mor, cei mai mulți de bătrânețe.

Cum ți se par inițiativele autorităților germane și italiene prin care vor să împiedice depopularea?

Te așteptăm și aici 🙂

Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe Facebook, pe Pagina de Travel, şi pe Instagram, unde găsești ponturi pentru vacanțe reușite și nu numai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here