Reading Time: 9 minute

Incredibila Indie! Vedeam reclame cu această minunată țară și mă visam îmbrăcată într-un sari în fata grandiosului Taj Mahal. Mi s-a îndeplinit visul și cu acest gând, am plecat cu mama mea spre marea aventura, cu Turkish Airlines, mai întăi cu escala în Istanbul. Pentru că era mult timp de așteptat, avionul era la 4,15 din București și la 6,40 am ajuns în Istanbul, la Noul Aeroport International Istambul, o grandioasa construcție care a înlocuit vechiul aeroport Ataturk. În aeroport, am aflat că daca aștepți mai multe ore până la următorul zbor, te poți înscrie la o excursie cu ghid, în funcție de următoarea plecare. Ne-am înscris pentru excursia de la 8,30 care includea vizitarea principalelor obiective, plus breakfast și lunch, noi având zborul spre India pe la ora 18. Ne-am înscris pe lista și un ghid ne-a condus spre autocar. A fost chiar un ghid amuzant, cel mai mic de înălțime, cum a ținut să ne precizeze și care ne-a oferit multe informații despre Istanbul, orașul aflat pe 2 continente, despre Moscheea Albastra, care a împrumutat numele de la culoarea plăcilor de ceramica făcute manual și aflate în interior, Hagia Sofia și Palatul Topkapi, rezidenta sultanilor otomani, toate aceste obiective turistice fiind în același cartier- Sultanahmet și în același district – Fatih, pe partea europeana a metropolei.

New Delhi

Seara, ne-am îmbarcat comod, pregătite pentru un zbor de de 5 ore de 45 de minute, spre Delhi! Făcusem un plan, să vizitam Triunghiul de Aur, cel mai renumit traseu turistic, format din Delhi, Agra și Jaipur, aflate în nordul tarii.

Am rezervat de acasă hoteluri în toate orașele pe care urma să le vizitam și eram hotărâte să ne deplasam cu trenul, autobuze și alte mijloace de transport. Norocul nostru a fost că oamenii erau prietenoși pe strada, desi unii aveau doar în aparenta intenții bune, vrând de fapt să câștige un ban. Am găsit până la urma o agenție care ne-a deschis ochii și ne-a dovedit că era o aventura să mergem cu trenuri,în gări se stătea la cozi, în fata ta se așezau câțiva indieni, trebuia să te muti de la o coada la alta coada și în sfasit daca reușeai să iei bilete, trebuia să te regăsești pe lista lipita pe unul din vagoane. Deci, ne-a convins că era mai înțelept să închiriem o mașină cu șofer, care ne-ar fi luat dimineața de la hotel și ne-ar fi dus la toate monumentele care ne interesau. A fost o idee grozava, altfel era aproape imposibil să ne descurcam singure. Am ales hoteluri de 5 stele, doar unul de 4 stele, dar care ne-a plăcut mai mult. Am vrut să ne simțim bine și în siguranță. Știam că și apa nu se poate bea, dar la hoteluri ni se puneau sticle de apa gratuit și dimineața șoferul ne oferea 2 sticle cu apa din partea firmei.

Delhi este împărțit în orașul nou și orașul vechi, plin de contraste și stiluri arhitectonice, cu monumente de o frumusețe extraordinara. Am stat la hotel Metropolitan, chiar în inima orașului Delhi, cu un centru de fitness și spa, de care noi nu am beneficiat, desi am stat 3 nopți.

Dimineața, șoferul nostru, Lali, ne-a preluat și primul obiectiv turistic a fost Fortul Roșu, aflat în Old Delhi. Împăratul mogul Shah Jahan a mutat capitala de la Agra la Delhi și a construit un nou palat regal, în 1618, numit Fortul Roșu. I s-a dat acest nume din cauza rocilor roșii, iar zidurile de gresie roșie se întind pe 2 kilometri și au 2 intrări: poarta Delhi și poarta principala Lahori Gate.

Qutub Minar a fost următorul monument, cel mai înalt minaret de cărămidă din lume. A fost început în timpul primului sultanat, în secolul al XII-lea peste un complex ce cuprindea 27 de temple jainiste. Turnul are 72,5 m și este ridicat pe 5 etaje. Decorat cu texte din Coran, este un monument splendid, un exemplu de arhitectura indo-islamica. Seara, am vizitat un templu hindus și o catedrala catolica, St. Mary’s Cathedral. Un obicei cu care nu ne-am prea obișnuit, era să te descalți la intrarea în temple, chiar în picioarele goale.

Un amestec de credințe și practici religioase, India are unele dintre cele mai spectaculoase temple. Exista 9 religii recunoscute, care includ hinduismul, budismul, jainismul, sikhismul, creștinismul și islamul, ultimele doua apărând ulterior. Pe primul loc se afla hinduismul, urmat de islam, creștin, sikhism, budism, jainism și alte religii.

Șoferul nostru era sikhist și vorbea vreo 5 limbi, mai greu se descurca în engleza. În schimb s-a dovedit un șofer profesionist în nebunia din trafic într-unul din cele mai aglomerate orașe din lume. Nu numai traficul infernal reprezintă o mare problema în Delhi și în marile orașe din India, cât și poluarea fonica, cauzata de șoferi, care abuzează de claxoane. Șoferul nostru ne-a spus că exista legi în India, dar nimeni nu le respecta. Indienii considera că sunt free minded, foarte deschiși la minte. Cei care au tupeu se înfig cu mașinile, dintr-o direcție vine un camion, din cealaltă direcție apare alt camion, sunt motociclete, tuk tukuri, toate ajungând să blocheze drumurile. Plus că am aflat că în Mumbay sunt montate la intersecții semafoare inteligente care se înroșesc daca zgomotul generat de claxoane depășește 85 de decibeli și cu cât claxonează mai mult cu atât stau mai mult la stop. Majoritatea șoferilor claxonează aiurea și la roșu și în trafic și chiar șoferul nostru a fost disperat când i s-a defectat claxonul. Am oprit la un service, o taraba cu cauciucuri vechi, unde s-au chinuit vreo doi indieni până au reușit să-l l repare.

Contrastele sunt uriașe. Sunt zone rezidențiale, cu ziduri înalte, unde abia zăream niste clădiri coloniale din timpul ocupației britanice. Dar cel mai mult ne-a marcat sărăcia, mizeria, oamenii aruncând gunoaie, desi dimineața unele străzi erau curățate, până seara se umpleau din nou. Am fost socate de haosul și murdăria din Delhi, de gradul de sărăcie în care trăiește majoritatea covârșitoare a acestei tari.O realitate ascunsa turiștilor, care nu apare în ghidurile turistice. Se face reclama la exotismul, tradițiile, monumentele, dintr-o tara de un miliard de locuitori. Sunt oameni care dorm pe străzi, tot acolo mănâncă, își spală vasele, rufele, copii care muncesc, vaci care pasc printre gunoaie, aerul este periculos de poluat, toate sunt aspecte dure ale unei realități crunte, în care sărăcia și supraviețuirea sunt un mod de viață. Dar în aceste locuri atât de mizere, indienii sunt într-un fel fericiți, datorita religiilor hinduse, budiste și jainiste care îi învață să se detașeze de bunurile materiale, astfel dobândind o karma mai buna și urmând să renască într-o casta mai buna. Un mare poet, Tagore spune că indienii „se nasc în strada, mor în strada, dar trăiesc fericiți”.

Jama Masjid este cea mai mare moschee din India și a fost construita de împăratul mogul Shah Jahan. Este acoperita cu gresie roșie și marmura alba pe care se găsesc simboluri hinduse și islamice. Tot aici exista și o copie a Coranului scrisa pe o piele de cerb. În Old Delhi se afla și Raj Ghat, monument ridicat în memoria lui Mahatma Gandhi, părintele spiritual al Indiei, unde arde permanent o flacăra. Am mai vizitat Humayun’s Tomb, care pare că a inspirat Taj Mahal-ul, Templul Lotus, format din 27 de petale de lotus din marmura adusa din Grecia. Ne-a uimit separarea la intrări a bărbaților de femei, formând doua cozi diferite și asta s-a întâmplat la orice templu vizitat. La cumpărarea biletelor la monumente, temple, turiștii străini aveau regim separat, pentru că localnicii plăteau de ex. 40 rupii/ 1 bilet, iar pentru străini, 600 rupii/1 bilet.

Am continuat călătoria în Jaipur, Orașul Roz, capitala Rajastanului, unde clădirile sunt mult mai joase și colorate roz. În 1876, Maharaja Râm Singh a pictat orașul roz pentru vizita Printului de Wales. Drumul a durat 5 ore, care normal ar fi fost făcut în vreo 2 ore și jumătate. Dar traficul se bloca, era infernal de aglomerat. În Jaipur, am vizitat Fortul Amber, care este mai mult un palat, unde unii turiști urcau pe elefanți, noi am preferat să mergem pe jos. Am admirat priveliștea Lacului Maota și gradina de șofran. Aici am avut un ghid, de la agenție, care ne-a dus și la alt monument înscris în patrimoniul UNESCO, observatorul astronomic Jantar Mantar, care uimește prin precizia cu care funcționează instrumentele și calculele asteologice privind zodiile. Se calculau ziua care era favorabila căsătoriilor și multe alte previziuni. În Jaipur am stat 2 nopți, la Alisisar Haveli, un hotel de 5 stele, o fosta reședință a unui maharajah, unic că arhitectura, că un palat. Situat aproape de orașul roz, te aflai într-o lume de basm. Dar împrejurimile erau tipic indiene, cu tarabe sărăcăcioase, trafic intens, murdărie pe străzi.

Am fost și la Templul Maimuțelor, Surya Mandir, acestea fiind considerate animale sacre, că și vacile,( a căror carne nu se mănâncă). Sute de macaci atrag turiștii care le oferă banane sau alte alimente, în timp ce credincioșii hinduși fac baie spirituala, într-un rezervor cu apa sfânta cu puteri purificatoare. În Jaipur, am văzut și Palatul Hawa Mahal, care este o combinație intre arhitectura islamica și cea hindusa și care seamănă cu un fagure de miere. Are 15 m înălțime și nu a fost locuit niciodată, deoarece femeile de la curtea împăratului veneau să se uite la ferestre, fară a fi văzute. Am asistat la o situație semi-comica, pe strada, de la primul etaj al unei clădiri, o maimuța macac a sărit cu o viteza uimitoare și a smuls ochelarii unei indience care voia să se suie pe o moticicleta. Maimuța a sărit înapoi, iar un băiat i-a aruncat un fruct, dar macacul nu se hotăra ce să arunce. Până la urma, a aruncat ochelarii și femeia i-a luat fericita. Maimuțele sunt renumite că sunt atrase mai ales de ochelarii turiștilor pe care îi fura cu repeziciune.

Am continuat călătoria spre Agra, orașul renumit pentru principala atracție a Indiei: Taj Mahal, care întruchipă dorință mea arzătoare de a ajunge în aceasta minunata tara. Am ajuns la hotelul Holiday Înn, care desi era de 4 stele, era foarte modern și excelent și că locație, curățenie, servicii, fiind foarte aproape de ‘monumentul iubirii’, Taj Mahal.

Desi știam că e minunat să vezi acest superb monument la răsărit și la apus, fiind ianuarie, am prins o vreme destul de rece, cum nu ne așteptam, adică am mers mai mult cu jachete mai subțiri, iar în dimineața vizitei era o ceata atât de groasa, că am plecat pe la 9. Nu erau mulți turiști, dar cu o zi înainte, ne-a spus cel de-al doilea ghid al agenției, fuseseră vreo 70.000 de vizitatori. Același regim la bilete pentru străini. Am intrat cu o emoție mai stăpânită decât mă așteptam, probabil pentru că monumentul din marmura alba era în ceata. Cineva spusese că parca plutea, gata să se ridice spre ceruri. Cu cât ne apropiam, ni se înfățișă în țoață splendoarea, acest mausoleu construit de Shah Jahan pentru a treia sotie, Mumtaz Mahal și care era întruchiparea dragostei pentru cea care a murit la nașterea celui de-al paisprezecelea copil. Shah Jahan a început construirea monumentului în 1632, la care au participat 1000 de elefanți și 20.000 de muncitori. S-a folosit marmura alba de culiarea fildeșului, care la fiecare ora se pare că își schimba culoarea, până la galben, dimineața având o culoare roz, la prânz gălbuie, iar seara un alb lăptos.

Schimbarea culorilor se spune că reprezintă simbolul stării de spirit a femeilor. Dar se pare că Taj Mahal își schimba culoarea din cauza poluării, prafului și a autoturismelor din Agra, cât și a unor insecte din răul Yamuna, unde sunt deversate apele menajere ale orașului. Aceste insecte se aseaza pe zidurile monumentului și excrementele lor distrug marmura. Ghidul ne-a explicat că unele fabrici au fost obligate să-și închidă porțile, deoarece Taj Mahal, monumentul dragostei este considerat una din minunile lumii și construcția să, o opera de arta musulmana, combina elemente din arta hindusa, indiana și persana. Am plecat impresionate de frumusețea acestui monument care a rămas intact sute de ani și pe care l-am pozat până s-a pierdut în ceata, emoționate de aceasta bijuterie închinată iubirii eterne.

Am mai vizitat și Fortul Agra cu ziduri de gresie roșie și palatele de marmura din interior. Am stat 3 nopți în Agra, după care ne-am întors în Delhi, din nou într-un trafic la fel de haotic, ajungând seara tărziu la hotelul de 5* Welcom Dwarka, foarte luxos, unde am putut admira sariurile elegante de la o petrecere din hotel. Femeile poarta și pe strada aceste rochii tradiționale din matase, sifon și bumbac. Sari pot fi brodate cu aur, platina, și pietre prețioase. Am văzut femei în sari colorate, cu broderii frumoase. Șoferul nostru ne oprea în diferite locuri pentru lunch. Am încercat careva feluri de mâncare indiene, sau am mâncat la hotel. N-am rezistat până nu am cumpărat câteva mirodenii folosite în bucătăria indiana, printre care garam masala, un amestec de condimente tradiționale, recomandat în primul rand de simpaticul nostru șofer.

Dacă vă hotărâți să vizitați India, depinde de așteptări. Ar mai fi de vizitat Mumbai, care înainte de 1995 se numea Bombay, Goa și Calcutta. Dar India este o altă lume, între istorie și prezent.

Autor: Dana Dogaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here