Reading Time: 4 minute

Laos, a luat ființă că „Regatul celor o mie de elefanți” în secolul 14 și datorita poziției geografice intre Tailanda și Vietnam, a fost expus constant la evenimente istorice ce au condiționat dezvoltarea puternica dealungul timpului. Însă asta face că aceasta destinație să se păstreze încă precum o bijuterie exotica, destinata celor cu adevărat curioși și pasionați de a descoperi colturi de lume autentice.

După Hong Kong, Singapore, Vietnam, Cambogia, Tailanda, India, anul acesta am decis să dau șansă unui loc să mă surprindă și să mă bucure, dincolo de orice ghid de călătorie ar anticipa. Laos nu este o destinație populara, dar este cu adevărat speciala, poate locul perfect din Asia unde te poți cu adevărat deconecta de tot ce agitația Europei reprezintă.

Am început călătoria cu Vientiane, capitala tarii, căreia i-am dedicat nu mai mult de o zi pentru că eram curioasa mai degrabă să descopăr Laosul autentic din Vang Vieng și Luang Prabang și să mă bucur de zonele rurale. Vientiane este interesanta însă și surprinde prin unicitate: este cred cea mai liniștită capitala asiatica, cu trafic minim, cu bulevarde presărate cu orhidee, tamarind și frangipani.

A urmat apoi călătoria spre nord, către Vang Vieng, un traseu montan frumos de 4 ore, cu un minibus local, pe șosele care șerpuiesc și care oferă peisaje nemaipomenite. În schimbul a nu mai mult de aprox 8eur (un preț infim pentru distanta) am fost preluați de la hotel, transferați la minibus și ne-am bucurat de o călătorie agreabila fară absolut niciun defect. Calitatea experienței ne-a făcut să repetam modul de călătorie cu minibusul local de la Vang Vieng la Luang Prabang.

Pentru că este locul perfect pentru activități în aer liber, datorita peisajului superb ce merita admirat o zi întreagă, Vang Vieng a fost dedicat drumețiilor (către vârfurile Pha Ngeun și Nam Xay, ambele cu o durata de aproximativ 35 minute pe fiecare sens și cu peisaje la final care, cu adevărat, iți taie respirația), kayakului pe răul Nam Song și tirolianei deasupra junglei. Serile merita petrecute lângă rău, locul cel mai fotogenic al orașului, cu scene idilice ale renumitelor picturi pe matase. Alege un loc la una din multele terase presărate dealungul răului și admira un asfințit memorabil, în timp ce te bucuri de o cina în arome locale. Singura imagine care-mi lipsește din albumul de călătorie este cea care surprinde Vang Viengul la răsărit sau la apus, în zborul cu balonul cu aer cald… Este un motiv bun pentru că o data viitoare să existe.

După cele aproape patru zile petrecute aici, ne continuam călătoria spre nord, spre fascinantul Luang Prabang. Fosta capitala a regatului Lao, acest oraș inclus în patrimoniul mondial Unesco, așezat la confluenta răului Mekong cu Nam Khan are puterea să te fascineze instant. Locul favorit al coloniștilor francezi, fapt vizibil prin multitudinea cafenelelor, patiseriilor și vilelor de tip colonial, renovate și transformate astăzi în frumoase hoteluri de tip boutique, încorporează surprinzător de firesc un tip de confort sofisticat cu misticismul templelor și ale călugărilor budiști. O imagine deosebit de frumoasa în care îi poți admira în vesmintele lor de culoare șofranului este în procesiunea de dimineața, dedicata culegerii ofrandelor. Fie că decizi să descoperi o parte din cele 33 de temple budiste, să vizitezi Palatul Regal sau Muzeul Etnologic (ce expune cultura populaților minoritare ale triburilor din munți), că te bucuri de o croziera pe răul Mekong la apus sau te relaxezi într-unul din multele centre spa, orice zi petrecuta în Luang Prabang este o încântare. Pot mărturisi că m-a bucurat atât de mult aceasta descoperire încât mi-am imaginat că aș putea, cu ușurință trai un timp aici.

Frumusețea Laosului rezida în natura luxurianta cu o minima intervenție umana, în jungla bogata, în orezăriile parca desenate în peisajele de un verde crud, în peisajele montane sculpture în carst, în ospitalitatea și deschiderea călduroasă a oamenilor.

Laos este păstrătorul unor tradiții demult dispărute în alte parti ale continentului, unde dezvoltarea a însemnat în mod nedrept uniformizare și banalizare. Aceasta tara mica, deosebit de accesibila financiar, dar modesta, care nu a dorit, sau nu a știut să își „strige” frumusețea, cu oameni care iți zâmbesc sincer pentru că sunt buni nu pentru că așa au învățat că e profitabil să te comporți, nu merită ratată!

Autor: Andreea Zala

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here