Reading Time: 2 minute

Cetățenilor Uniunii Europene care au antecedente penale li se va interzice intrarea pe teritoriul Regatului Unit după 31 decembrie 2020.

Modificările au fost aduse în Parlament pe 22 octombrie, de către Ministerul de Interne al Regatului Unit, care, într-un comunicat de presă a menționat că infractorilor din UE li se poate interzice intrarea în Regatul Unit în temeiul unor reguli de frontieră mai dure menite să facă țara mai sigură.

În prezent, în calitate de stat membru al UE, Marea Britanie trebuie să permită cetățenilor UE cu trecut penal să intre în țară datorită acordului de liberă circulație pe care UE îl are între statele membre.

Începând cu 1 ianuarie 2021, Marea Britanie intenționează să impună o abordare mai fermă și mai corectă a sistemului de imigrație, prin care oamenii din întreaga lume vor fi tratați în mod egal.

Potrivit secretarului de interne al Marii Britanii, Priti Patel, până în prezent, Marea Britanie a fost forțată să permită pe străzi criminali străini periculoși, „care abuzează de valorile britanice și îi amenință modul de viață”. Noile controale la frontieră care vor interzice intrarea infractorilor din UE vor contribui la siguranța Regatului Unit, afirmă Patel.

„Regulile UE impun în prezent Ministerului de Interne să demonstreze că infractorii din UE prezintă o amenințare reală, prezentă și suficient de gravă care afectează unul dintre interesele fundamentale ale societății pentru a le restrânge drepturile de liberă circulație. Această decizie nu se poate baza numai pe condamnarea penală, chiar dacă a fost vorba de crimă sau viol ”, a explicat ea în continuare

Conform acestei decizii, începând cu 1 ianuarie, cetățenilor UE care au fost condamnați anterior cel puțin un an li se va interzice intrarea în Marea Britanie, la fel ca altor cetățeni non-UE.

Ministerul de Interne va revizui fiecare caz și istoricul infracțional al fiecărei persoane și ar putea fi interzis, de asemenea, dacă Ministerul de Interne consideră necesar pentru a asigura siguranța cetățenilor britanici.

În plus, cetățenilor UE care nu au fost niciodată în închisoare în trecut li s-ar putea interzice accesul în Marea Britanie dacă:

• infracțiune pe care au comis-o este persistentă sau provoacă vătămări grave
• se decide că prezența lor în Marea Britanie dăunează bunului public
• au o condamnare penală în ultimul an

Exceptație de noua regulă vor fi numai cetățenii UE protejați prin Acordul Withdrawal.

„Cu toate acestea, dacă o persoană protejată prin Acordul Withdrawal comite infracțiuni începând cu 1 ianuarie 2021, în Marea Britanie sau peste hotare, statutul lor ar putea fi revocat, de exemplu, dacă acea infracțiune ar avea ca rezultat o pedeapsă cu închisoarea de cel puțin un an”. subliniază Home Office.

Începând cu aceeași dată, 1 ianuarie 2021, poliția din Marea Britanie va avea, de asemenea, mai multe puteri pentru a proteja cetățenii, deoarece noul proiect de lege privind extrădarea, le va acorda puterea de a reține imediat criminalii căutați pe plan internațional, fără a trebui să solicite mai întâi un mandat de arestare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here