Reading Time: 5 minute

A trecut deja ceva timp de la lansarea anunțului construirii mult-așteptatului Mare Muzeu Egiptean, care va fi, după cum spune și numele lui, cel mai mare muzeu arheologic din lume. Data de deschidere a fost amânată în mai multe rânduri, dar reprezentanțîi muzeului declară că acesta se va deschide în ultimul trimestru al anului în curs, 94.5% din lucrări fiind finalizate în prezent.

Dacă deja ați vizitat Muzeul Egiptean existent în momnetul de față în Cairo, în piața Tahrir, veți observa un salt și o evoluție evidente de la secolul al XIX-lea la secolul al XXI-lea, odată cu această deschidere. În cazul în care vechiul muzeu a fost efectiv un depozit de comori, muzeul nou este un depozit de 1 miliard $, unul de ultimă generație, modern, construit din sticlă și piatră.

Fatada Marele Muzeu Egiptean Cairo Egipt

Construirea Marelui Muzeu Egiptean a fost anunțată pentru prima dată în 1992. Locația a fost aleasă pentru a ocoli problemele legate expunerea vizitatorilor la traficul exagerat din centrul orașului Cairo, însă arhitecții irlandezi Heneghan Peng au încercat, de asemenea, să găsească soluții la probleme precum cea a supraaglomerării, a unei acustici slabe și, cel mai important, a amenințării păstrării și conservării exponatelor. Va fi mai mult decât suficient spațiu, a afirmat Eltayeb Abbas, noul director al muzeului, „pentru a primi vizitatori din toată lumea și pentru a le arăta tot ceea ce este mai bun din vechea noastră civilizație”.

Speranțele sunt uriașe: oficialii speră că Marele Muzeu Egiptean va atrage imediat 5 milioane de vizitatori pe an (aproximativ la fel că Tate Modern, cea mai vizitată atracție a Marii Britanii) și că la scurt timp după aceea va depăși cele 7 milioane de vizitatori anual ai Muzeului Metropolitan de Artă din New York. Prețul biletelor va fi comparabil cu cel al Muzeului Metropolitan și al Luvrului.

Cum va arăta Marele Muzeu Egiptean

Marele Muzeu Egiptean Cairo Egipt

Marele Muzeu este construit pe un teren în pantă existând o diferență de 50 de metri între nivelul Văii Nilului, unde se află intrarea, și nivelul platoului Giza, unde sunt situate galeriile principale. Marea Scară, cea care duce de la nivelul văii până la platou, va fi încadrată de 87 de statui ale regilor și zeilor.

Principalele galerii pornesc de la scară și sunt împărțite în patru zone: Pre-dinastică (până în 3100 i. Hr.), Vechiul Regat (cei care au construit piramidele), Regatul Mijlociu, Noul Regat (Tutankamon, Ramses etc) și Greco-Roman. Aceste galerii dispuse în ordine cronologică sunt în continuare organizate tematic, spre deosebire de vechiul muzeu: Credințe și Eternitate (religie), Domnie și putere (conducători) și Societate.

La final, vizitatorii ajung la ferestrele înalte de sticlă, prin care pot fi admirate piramidele, expresie a monumentalității Egiptului Antic —finalul apoteotic al acestei expoziții cronologice, celebrând una dintre cele mai mari civilizații ale umanității.

În dreapta scărilor se află galeriile dedicate lui Tutankamon unde, pentru prima dată, conținutul mormântului va fi expus în întregime. Aici se află, de asemenea, și un muzeu pentru copii, unde vor fi folosite efecte speciale pentru a explica copiilor Lumea Antică Egipteană. De remarcat este faptul că în galeriile dedicate lui Tutankamon, relicvele sunt expuse exact în ordinea și poziția în care Carter le-a găsit în mormânt.

Marele Muzeu Egiptean Cairo Egipt Sursa egypttoday.com

Influența muzeului asupra turismului

Marele Muzeu Egiptean îi va determina pe organizatorii de tururi ale orașului să-și adapteze și modifice programul de circuit în Cairo. Până acum, era nevoie de două zile întregi pentru un circuit complet, o zi pentru piramidele Giza, și încă o jumătate de zi pentru Muzeul Egiptean. Marele Muzeu Egiptean va fi însă atât de mare, încât oamenii vor dori să meargă de două ori. Este ca și cum ai dori să vizitezi Luvrul într-o singură zi, ceea ce este imposibil.

Cât va costa intrarea în muzeu

Administrația muzeului a anunțat recent că prețul biletului pentru străini va fi în jur de 25 $, cu o reducere de 50% pentru studenți.

Marele Muzeu Egiptean Cairo Egipt Sursa Egypt Tours Portal

Atracții ale Marelui Muzeu Egiptean

Deși fiecare dintre galeriile principale are destule exponate originale și excelent restaurate, pentru a vă tine ocupați pentru cea mai mare parte a zilei, noi vă sfătuim să acordați prioritate galeriei Tutankamon. În vechiul muzeu existau în jur de 1500 de articole provenite de la mormântul fiului regelui, iar în noul muzeu veți putea găsi în jur de 5400, dar puțini vizitatori vor avea timp să vadă întreaga expoziție: masca de aur și sarcofagul, bijuteriile, tronul și carioții sunt piesele principale. Și, spre deosebire de vechiul muzeu, care pur și simplu expune aceste comori, aici, în noul muzeu, au fost pregătite extrem de multe texte și ilustrații care exemplifică și vorbesc despre stilul de viață al regelui Tutankamon, inclusiv ce și când a mâncat și cu ce obișnuia să se îmbrace.

Colecției pre-dinastice, care în vechiul muzeu se limita doar la câteva piese, de data aceasta i se va acorda, în sfârșit, o importanță superioară.

Barca solară, lungă de 43 de m, găsită îngropată lângă Marea Piramidă, va fi de asemenea expusă. Și, în sfârșit, veți avea posibilitatea de a admira măreția Regatului Mijlociu, care a debutat în jurul anului 2050 î. Hr. și este considerat un punct de referință în ceea ce privește arta antică, doar că a fost foarte puțin prezentată publicului până în momentul de față.

Un aspect de maxim interes este efortul colosal depus în laboratoarele dedicate păstrării și restaurării relicvelor, dintre care multe sunt vechi de 5000 de ani (ca de exemplu, sandalele lui Tutankamon, vechi de 3500 de ani).

Când se va putea vizita Marele Muzeu Egiptean

Perioada dintre lunile septembrie și aprilie este cea preferată de turiștii care vizitează Egiptul, Crăciunul și Paștele fiind perioadele cele mai aglomertate din an. Se preconizează că toate grupurile de vizitatori vor dori să vadă Marele Muzeu, existând prin urmare puține șanse ca muzeul să fie liber, deși o idee bună ar fi să încercați să vizitați muzeul spre sfârșitul zilei, pentru a evita aglomerația. Unele dintre restaurante probabil că vor fi deschise 24 / 24.

Barca Solara – exponat Marele Muzeu Egiptean Cairo

Accesibilitatea muzeului

În comparație cu vechiul muzeu, Marele Muzeu Egiptean este bine situat în ceea ce privește accesibilitatea. Este aproape de Centura orașului Cairo, se va putea ajunge cu metroul atunci când noua linie va fi finalizată, iar noul Aeroport Internațional Sphinx , la 20 de minute distanță, va fi un ajutor deosebit în acest sens și prin legăturile interne dinspre și către stațiunile și resorturile de la Marea Roșie. Alături de galerii, vor fi opt restaurante, 28 de magazine de suveniruri și cadouri și un cinematograf 3D.

Ce se va întâmpla cu vechiul Muzeu Egiptean?

Clădirea construită în 1902 va trece printr-o renovare majoră odată ce toate piesele vor fi transferate în Marele Muzeu. Vechiul muzeu va continua să găzduiască o colecție de antichități din lumea întreagă, dar se pare că va fi vizitat doar de către elevi și studenți.

Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe Facebook, pe Pagina de Travel, şi pe Instagram, unde găsești ponturi pentru vacanțe reușite și nu numai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here