OPINIE: Călătoriile și COVID-19 – Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări

0
3210
Reading Time: 2 minute

Nota editorului: Acest articol va fi updatat în funcție de modificările zilnice ale situației.

Când vorbim despre călătorii spre zonele contaminate, precauția este cuvântul de ordine în acest moment. Ministerul de externe recomandă ca deplasările în aceste zone să se facă doar dacă sunt absolut necesare. Dacă spre China și Iran o serie de linii aeriene și-au suspendat zborurile lor pentru luna martie, cum ar fi Air France, British Airways, KLM, Iberia, Elal, LOT, Qatar Airways, spre Nordul Italiei unii transportatori aerieni și-au redus frecvența zborurilor spre nordul Italiei pe perioadă determinată – British Airways, Wizz Air și Lufthansa. Chiar dacă restul liniilor aeriene își mențin deocamdată programul zborurilor spre Italia, observăm o mai mare permisivitate a acestora în ceea ce privește schimbarea datei de călătorie pentru destinațiile Milano, Bologna, Veneția. Aici pot menționa Blue Air, Aegean și Olympic Airways.

Din păcate, în contextul anulării peste noapte a unora dintre cele mai mari târguri din Europa, cum ar fi cel de turism de la Berlin, salonul auto de la Geneva sau Salonul internațional de agricultură din Paris, precum și alte manifestări internaționale din această perioadă, sunt multe persoane aflate în situația în care ar dori anularea fară penalități a călătoriilor. Deocamdată biletele care au condiția “nerambursabil” menționată la achiziționare, rămân nereturnabile. Se pot recupera doar parte din taxele de aeroport, care pentru destinații din Europa sunt sub 100 de euro. 

Asiguratorii ne avertizează că doar în cazul asigurărilor storno și a îmbolnăvirilor dovedite pot fi recuperați banii. Simplele asigurări de călătorie acoperă doar îmbolnăvirile la destinație. 

Există și vești bune în tot acest context și acestea se adresează în primul rand celor care nu sunt stăpâniți de frica acestui virus și doresc să profite de prețurile mici din această perioadă spre destinații din Italia… deocamdată… cum ar fi week-endul de 8 martie petrecut în Milano, Bologna sau Roma care iți scoate din buzunar între 29 de euro și 45 de euro pentru zbor.

Celor mai puțin temerari în privința destinației, dar care nu doresc să își piardă banii pe biletele achiziționate cu ceva timp înainte de extinderea epidemiei în Europa, le pot spune că, bazandu-mă pe afirmațiile medicilor citați de publicații internaționale de prestigiu, călătoria cu avionul nu prezinta un risc mai mare de îmbolnăvire. Spre deosebire de virusul varicelei și cel al pojarului, Corona Virus nu se transmite pe calea aerului pentru că nu supraviețuiește suspendat în aer. Nu stiu exact care sunt mecanismele, însă se pare că răspândirea se face prin contact direct cu picăturile Flügge ale unei persoane contaminate, picături care nu pot atinge mai mult de 1 metru după ce au fost expulzate de strănutul sau tusea unei persoane. Este de evitat să stai lângă o persoană contaminată sau să intri în contact cu surpafețele atinse de aceasta. Deci, păstrați distanța față de ceilalți pasageri și întotdeauna cu șervetele dezinfectante în bagajul de mână! O precauție mai deosebită trebuie să o acorde persoanele mai în vârstă și cu boli cronice, care se pare că au o incidență mai mare a îmbolnăvirilor și în cazul corona virusului. 

În general, toată această situație privind restricțiile de călătorie și măsurile luate de fiecare operator de turism este foarte schimbătoare – variază chiar și de la oră la oră…

Din păcate, se pare că industria turismului și a călătoriilor este una dintre primele industrii afectate grav de această extindere a îmbolnăvirilor. IATA, Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni anunța săptămână trecuta că liniile aeriene estimează deja o scădere de 30 de miliarde de euro a vânzărilor lor, ca urmare a impactului aceastei epidemii, fapt care ar determina cel mai negru declin al industriei din momentul crizei financiare din 2009.

Autor: Ana-Maria Păcuraru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here