Reading Time: 2 minute

Un nou sistem de autorizație de călătorie urmează să fie introdus în Europa până în 2022, care necesită înregistrarea vizitatorilor din afara zonei Schengen înainte de vizită.

Sistemul a fost inițial programat pentru a fi lansată în 2021, dar pare să nu fie pe deplin operațional până la sfârșitul anului 2022. Când a fost anunțat pentru prima dată în 2019, rapoartele din întreaga lume au făcut referire la noul sistem ca fiind o „viză” însă Comisia Europeană a subliniat rapid ca acest lucru este incorect. În prezent, peste 60 de țări au acces fără vize în Uniunea Europeană și acest lucru nu se va schimba.

Cu toate acestea, vizitatorii din afara UE vor urma un pas suplimentar înainte de a se pregăti să călătorească. Aceștia vor trebui să depună cereri online prin intermediul sistemului european de informații și autorizații de călătorie (ETIAS). Acest lucru funcționează într-un mod similar cu ESTA SUA, efectuând o verificare rapidă și automată a securității vizitatorilor înainte de a le permite intrarea.

Aplicația va costa 7 EUR (6,22 USD) și se estimează că 95% dintre solicitanții vor primi un răspuns pozitiv în câteva minute, 3-4% ar putea avea nevoie de ceva mai mult timp pentru procesare, în timp ce doar 1-2% vor fi redirecționati pentru o revizuire manuală mai lungă, cu potențial de refuz. Autrizatia ETIAS va fi apoi valabilă trei ani.

Companiile aeriene vor trebui să verifice pașapoartele înainte de îmbarcare pentru a se asigura că intrarea persoanei a fost aprobată. Dacă aceasta ajunge la un punct de control la frontieră fără autorizație, i se va refuza intrarea.

ETIAS nu va fi necesară pentru fiecare țară a UE, ci mai degrabă pentru cei din spațiul Schengen, care au abolit toate controalele la frontierele lor reciproce. În prezent, Irlanda, România, Bulgaria, Cipru și Croația nu se încadrează în această zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here