Reading Time: 3 minute

La distanţă egală între Europa și Polul Nord, Svalbard este cea mai nordică regiune, permanent locuită, de pe pământ. Deşi aflat parcă la capătul lumii, cu o climă deloc prietenoasă, mai ales cu iubitorii plajelor însorite, arhipelagul atrage din ce în ce mai mulţi turişti dornici de o experientă ce îţi taie răsuflarea.

Dacă după așa o vacanță te hotărăști să rămai în Svalbard, localnicii sunt foarte primitori. Ușa casei lor e mereu deschisă, la propriu, fiind o zonă incredibi de sigură. Populația de 2700 de locuitori are reprezentanți din peste 60 de tări ale lumii. 

Cât de simplu este să ajungi în Svalbard ?

Svalbard este aproape la fel de accesibil ca orice altă destinație populara din Europa. Nu ai nevoie de viză, accesul fiind posibil doar cu pașaportul. Zborurile din țările Scandinave, operate de SAS ( Scandinavian Airlines System ), spre cel mai important oraș- Longyearbyen, sunt săptămânale și durează aproximativ 3 ore. Transportul de la aeroport se face cu autobuze, iar biletele pot fi cumpărate online. Cazarea se poate rezerva de pe orice site de specialitate iar cardul de credit este nelipsit pentru plăți. 

Sun Festival Week

Luna martie dă startul festivalurilor. Localnicii sărbătoresc apariția primelor raze de soare, cu un festival ce are loc la începutul lunii. Programul incude expoziții de artă, concerte și petreceri la care anual iau parte curajoși din toate colțurile lumii. Este perioada în care orele de întuneric și lumină într-o zi sunt egale, lucru care seamană cel mai mult cu ceea ce noi suntem obișnuiți.

Tot în această perioadă sunt de neratat vizitele în peșterile de gheată. Accesul până la grote se face cu sania trasă de câini Husky sau cu snowmobilul. Se pot rezerva din timp excursii în care sunt incuse: turul ghidat, asigurare în caz de accident și o cană delicioasă de ceai.

Vara polară – timpul cel mai recomandat pentru explorat

Aceasta începe pe 17 mai și ține până pe 30 septembrie. Poți uita de ceas pentru ca lumina este permanentă pe parcursul celor 24 de ore, asa că poți organiza timpul după bunul plac. În această perioadă natura oferă un spectacol inedit pentru iubitorii de sălbăticie. Gheata se topește, apele pot fi cu ușurntă străbătute, păsări de diferite tipuri își regăsesc cuiburile iar ursul poar poate fi fotografiat în voie. Sunt recomandate tururile ghidate de photo safari.

Unul din locurile în care Aurora Boreală este cea mai vizibiă

Deși pe parcursul iernii polare, lumina nu își face deloc simțită prezența, acest lucru este compensat de spectacolul încântător vizibil în timpul Aurorei Boreale. De pe 1 octombrie până la final de februarie, vânătorii de lumini ale nordului aleg ca destinație Svalbard. Locurile sălbatice de aici, ferite de surse artificiale de lumină, facilitează vizibiitatea. În funcție de activitatea solară, spectacolul poate însă să lipsească. De aceea aplicații special create precum Aurora Alerts sau Northen Lights Forecast sunt foarte utile.

În orice caz, dacă ai ratat Aurora Boleară, te poti bucura de muzee și galerii de artă dar și de muzică bună la festivalul PolarJazz, desfășurat anual la început de februarie si, desigur, de săniile trase husky, care sunt mereu gata de plimbare.

Pentru iubitorii de locații inedite, natura salbatică și multă liniște, Svalbard este destinația ideala.

Autor: Alexandra Spătaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here