Reading Time: 2 minute

Al treilea trimestru al anului 2021 ar putea reprezenta începutul redresării pentru turismul internațional, conform previziunilor Grupului de lucru al experților din cadrul OMT. În 2020, pierderile economice suferite de industria turismului global că urmare a pandemiei coronavirusului sunt de 8 ori mai mari decât cele înregistrate în criza financiară mondială din 2009.

Pierderi de până la 70% în acest an

În primele opt luni ale anului 2020, numărul călătoriilor internaționale a scăzut cu 70% față de aceeași perioadă a anului trecut. Conform datelor UNWTO pentru iulie și august, scăderile sosirilor internaționale în această perioadă pe regiuni mondiale au fost după cum urmează:

Asia și Pacific: -79%
Africa: -69%
Europa: -68%
America: -65%
Orientul Mijlociu: -69%

Potrivit celui mai recent Barometru Mondial al Turismului UNWTO, „sosirile internaționale au scăzut cu 81% în iulie și 79% în august, în mod tradițional cele mai aglomerate luni ale anului și vârful sezonului estival al emisferei nordice”, explică organizația.

Milioane de locuri de muncă și companii în pericol

Declinul din ianuarie-august 2020 reprezintă cu 700 de milioane mai puține sosiri de turiști internaționali comparativ cu aceeași perioadă din 2019 și „se traduce printr-o pierdere de 730 miliarde USD din veniturile din turismul internațional, de peste 8 ori pierderea din 2009 în impactul crizei economice globale „, subliniază OMT.

Recuperarea de vară a fost de scurtă durată

Potrivit OMT, când a fost introdusă redeschiderea treptată a frontierelor internaționale la începutul verii, „Europa a înregistrat scăderi comparativ mai mici de 72% și 69%. Reducerea ușoară a fost de scurtă durată, totuși, deoarece restricțiile de călătorie și recomandările au fost reintroduse pe fondul unei creșteri a noilor cazuri de infecții.”

Pe de altă parte, Asia și Pacific au înregistrat cele mai mari scăderi cu -96% în ambele luni, „reflectând închiderea continuă a frontierelor din China și alte destinații majore din regiune”.

Pentru organizații, cererea pentru călătoriile internaționale rămâne redusă din cauza incertitudinii constante privind pandemia și a lipsei de încredere. Din aceste motive, OMT „estimează o scădere de aproape 70% a sosirilor internaționale pentru întregul 2020”.

Când ne putem aștepta o recuperare?

Potrivit directorului executiv al OMT, Manuel Butler, „nivelurile pre-pandemice din 2019 vor fi atinse în interval de doi ani și jumătate și patru ani, în funcție de scenarii diferite”.

Dar în ce moment ar putea începe recuperarea turismului internațional? Când am începe să vedem primele cifre de creștere?

Grupul de experți al UNWTO se așteaptă la „o revenire a turismului internațional în 2021, în special în al treilea trimestru. Cu toate acestea, aproximativ 20% dintre experți sugerează că revenirea nu va avea loc până în 2022.”

Ce încetineste recuperarea?

Pentru organizație, turismul se confruntă în prezent cu cinci obstacole majore:

Restricții de călătorie Izolarea lentă a virusului Încredere scăzută a consumatorilor Lipsa unui răspuns coordonat între țări Deteriorare economică

În acest sens, „restricțiile de călătorie sunt considerate principala barieră în calea recuperării turismului internațional, alături de răspunsul lent la răspândirea virusului și încrederea scăzută a consumatorilor”.

Mai mult, „lipsa unui răspuns coordonat între țări pentru a garanta protocoale armonizate și restricții coordonate, precum și deteriorarea mediului economic, au fost, de asemenea, aspecte subliniate de experți ca obstacole importante în calea redresării”, explică OMT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here